مرخصی زایمان و قوانین و مدت زمان مرخصی زایمان
مرخصی زایمان یکی از مزایای می باشد که دولت به منظور تنظیم جمعیت خانواده، برای زنان شاغل درنظر می گیرد. مرخصی زایمان تامین اجتماعی نیز جزء سوابق فرد به حساب آماده و هیچ تاثیری در سایر مرخصی های فرد نخواهد گذاشت. بنابراین چون ایام مرخصی زایمان جزء سوابق فرد به حساب می آیند، در طول این دوران عیدی و سنوات نیز به فرد تعلق خواهد گرفت.
مادرانی که فرزند خودرا با استفاده از شیر خود تغذیه می نمایند، می توانند روزانه از یک ساعت مرخصی به منظور تغذیه فرزند استفاده نمایند. مادران می توانند در طول روز تا حداکثر سه نوبت از مرخصی یک ساعته شیردهی استفاده نمایند و یا یک ساعت زودتر محل کار را ترک نمایند. البته توجه داشته باشید که مدت این نوع مرخصی در طول هر روز، نباید بیشتر از یک ساعت شود، همچنین درصورتی که پزشک یا مراکز پزشکی تایید نمایند، که مادر با استفاده از شیر خودفرزندش را تغذیه می نماید، نوع مرخصی یک ساعته شیردهی به مادر داده می شود.
مرخصی استعلاجی زایمان
مرخصی استعلاجی زایمان، یکی از مزایای قانون کار می باشد که برای زنان شاغل درنظر گرفته می شود. تمام زنان شاغل که حداقل سابقه پرداخت حق بیمه 60 روز در مدت یک سال قبل از زایمان خود را داشته باشند، می توانند در مدت بارداری و زایمان خود از 6 ماه مرخصی استفاده نمایند، که نیمی از این مرخصی باید پس از زایمان دریافت شود.
قانون مرخصی زایمان تامین اجتماعی
قوانین مرخصی زایمان به منظور افزایش سطح رفاه زنان شاغل تصویب شده است، که این قوانین به شرح زیر می باشند.
مطابق ماده 67 قانون مرخصی زایمان تامین اجتماعی ، زنان شاغل که طی مدت یک سال قبل از زایمان خود حداقل 60 روز حق بیمه پرداخت کرده باشند، به شرط عدم اشتغال به کار می توانند کمک هزینه بارداری دریافت نمایند.
مطابق ماده 68 قانون تامین اجتماعی ، درصورتی که زن بیمه شده یک سال قبل از زایمان حداقل 60 روز حق بیمه پرداخت نموده باشد، می تواند از کمک هزینه ها، معاینه و معالجه های قبل حین و بعد از زایمان برخوردار شود.
طبق ماده 76 قانون کار، اگر پزشک تامین اجتماعی تشخیص دهد که نوع کار برای کارگر باردار خطرناک می باشد، کارفرما موظف می باشد که تا پایان دوره بارداری کارگر، بدون کسر حقوق کار سبک تری را برای کارگر درنظر بگیرد.
حداکثر مدت مرخصی استعلاجی
برای دریافت استعلاجی قانون کار محدودیتی وجود ندارد، زیرا نوع بیماری و طول دوره بیماری افراد از قبل مشخص نمی باشد. اما در طول یک سال سقف مرخصی برای هر فرد 4 ماه می باشد، که اگر پزشک معتمد تامین اجتماعی تشخیص دهد و شورای عالی پزشکی نیز تایید نماید و مدت زمان مرخصی فرد یک سال شود و مشخص گردد، که بیماری فرد صعب الاعلاج است، کارگر بازنشسته خواهد شد.