انواع شرکت های تجاری در قانون تجارت و نحوه تاسیس آن ها
امروزه افراد برای انجام فعالیتهای اقتصادی، تولیدی، کشاورزی و … نیاز به تاسیس شرکت دارند، تا بتوانند از مزایای شرکت استفاده نموده و فعالیتهای خود را انجام دهند. اما اگر افراد از انواع شرکت های تجاری آگاهی نداشته باشند و از مفاد قانونی و مزایا و معایب انواع شرکت های تجاری مطلع نباشند، با ضرر و زیان مواجه خواهند شد.
تعریف شرکت
در اصطلاح حقوقی، تعریف شرکت به این صورت است که وقتی تعدادی افراد در کنار هم جمع می شوند تا فعالیت خاصی مثل فعالیتهای تجاری و فرهنگی انجام دهند، این اجتماع افراد، شرکت را تشکیل میدهند.
مراحل تاسیس و ثبت شرکت های تجارتی
از زمانی که دو یا چند نفر با هم تصمیم به تشکیل یک شرکت می گیرند، شرکت تشکیل می شود. اما برای ثبت انواع شرکت های تجاری در ایران که بر عهده اداره ثبت شرکتها می باشد، باید مراحلی طی شود که اینمراحل به صورت زیر می باشند:
تکمیل مدارک: ابتدا باید مدارک مورد نیاز مانند کپی کارت ملی و شناسنامه را تهیه کرد.
انتخاب نام شرکت: دراین مرحله ۵ نام پیشنهادی به ترتیب اولویت با رعایت کلیه قوانین و دستورالعمل های مربوطه ارائه می شود، تا مورد ارزیابی کارشناسان قرار بگیرد.
تنظیم مدارک شرکت: در مرحله بعدی مدارک شرکت، مانند اساسنامه، تقاضانامه و … که الزامات انواع شرکتهای تجاری هستند، تنظیم می شوند.
امضاء مدارک شرکت: دراین مرحله، مدارک باید توسط شرکا رویت شده و امضا گردد.
ارسال مدارک به اداره ثبت شرکتها: بعد از آماده کردن مدارک، باید مدارک به اداره ثبت شرکتها به آدرس اینترنتی (ssaa.ir) ارسال گردد.
دریافت آگهی: پس از تایید مدارک و ثبت شرکت در اداره ثبت شرکتها، آگهی شرکت صادر می گردد.
مهمترین الزامات انواع شرکتهای تجاری که برای ثبت و تاسیس شرکتها مورد نیاز هستند عبارتند از:
- تقاضانامه
- شرکتنامه
- اساسنامه
تمامی مقررات شرکت از جمله نام شرکت، میزان سرمایه، انتخاب مدیر، انحلال و تمامی دستورالعمل های مربوط به فعالیت انواع شرکت های تجاری، در اساسنامه شرکت مشخص می شود. همچنین با تغییرات انواع شرکت تجاری که مواردی همچون تغییر در نام و آدرس شرکت، افزایش یا کاهش سرمایه، ورود و خروج شرکا، تغییرات مدیران و … می باشد، باید طی یه صورتجلسه تنظیم شده و به ثبت قانونی برسد و در اساسنامه نیز تغییرات اعمال شود.
شرایط عمومی تشکیل شرکت
در تشکیل انواع شرکت های تجاری باید برخی شرایط عمومی و خصوصی رعایت شود. شرایط عمومی تشکیل شرکت عبارتند از:
- رضایت اعضا
- اهلیت: به عقل و بلوغ برای انجام فعالیت رسیده باشند.
- معین بودن موضوع قرارداد: موضوع قرارداد باید مشخص باشد
- مشروعیت موضوع و جهت قرارداد: مثلاً اگر موضوع قرارداد شرکت قاچاق باشد و یا موضوع طوری باشد که نتیجه فعالیت شرکت آسیب رساندن به جنگل باشد، آن قرارداد باطل است.