سامانه مودیان مالیاتی چیست؟ جرایم مودیان در سامانه مالیاتی
از گذشتههای دور دولت برای جمعآوری مالیات از شیوههای مختلفی استفاده کرده است. با توجه به مشکلات به وجود آمده در شناسایی و اخذ مالیات، برای کاهش چالشهای اقدام به طراحی و ایجاد سامانهای به نام سامانه مودیان مالیاتی نموده است. حال سوال است سامانه مودیان مالیاتی چیست؟
سامانه مودیان مالیاتی چیست؟
برای حل مشکلات ناشی از فرار مالیاتی و اختلافهای به وجود آمده میان اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول مالیات با اداره دارایی، سامانهای جدید به نام سامانه امور مالیاتی مودیان یا سامانه مودیان مالیاتی ایجاد شده است، که تمامی افراد مشمول باید مطابق فراخوانهای اعلام شده و مطابق قانون در سامانه مودیان مالیاتی کشور ثبت نام نمایند.
سازمان امور مالیاتی کشور برای سهولت و ایمنی در پرداخت مالیات توسط مودیان مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی اقدام به ایجاد سامانهای جدید بنام سامانه مودیان مالیاتی نموده است.
افراد با مراجعه به سایت سامانه مودیان مالیاتی و کارپوشه مربوطه امکان تبادل اطلاعات میان خریداران، فروشندگان و سازمان امور مالیاتی را خواهند داشت.
راهنمای سامانه مودیان مالیاتی
در سامانه مودیان مالیاتی چیست، نیز گفته شده که از این سامانه، مودیان مالیاتی برای ارسال صورت حساب الکترونیکی و اتصال پایانههای فروشگاهی استفاده میکنند. برای ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی مراحل زیر باید طی شود:
- ورود به سامانه و شروع فرایند
- ورود اطلاعات
- تایید ثبت نام
- خاتمه ثبت نام و دریافت کد رهگیری
مزایای سامانه مودیان مالیاتی
با توجه به اینکه کشور از نظر اقتصادی در وضعیت مناسبی به سر نمیبرد و از طرف دیگر فرار مالیاتی و درآمدهای پنهان زیادی در کشور وجود دارد، اگر یک نظام مالیاتی کارآمد در کشور پیاده شود، میتوان منجر به حل مشکلات اقتصادی کشور شود.
طراحی و اجرای سامانه مودیان مالیاتی یکی از روشهای پیاده سازی نظام مالیاتی کارآمد است. به طور کلی پیاده سازی و اجرای صحیح سامانه الکترونیکی مودیان مالیاتی کشور مزایای ذکر شده در تصویر زیر را در پی خواهد داشت:
جرائم مودیان در سامانه مالیاتی
قانونگذار با هدف تشویق مودیان مالیاتی، جهت ثبت نام در سامانه مالیاتی، مشوقهایی قرار داده است. از طرف دیگر برای اجرای کامل قانون ابلاغی ضمانتهای اجرائی با عنوان جرائم مودیان نیز در نظر گرفته شده است.
این جرائم از عدم عضویت در سامانه مودیان مالیاتی شروع شده و تا جریمه عدم اعلام گزارشهای فروش واحد اقتصادی در سامانه مودیان ادامه مییابد.
جریمه عدم اعلام شماره حساب بانکی مربوط به فعالیت اقتصادی
اشخاص حقیقی یا حقوقی مشمول ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی کشور طی فراخوانهای صورت گرفته ، در صورتی که از اعلام شماره حساب بانکی مربوط به فعالیت اقتصادی خودداری نمایند، باید معادل ده درصد مجموع مبلغ فروش انجامشده از طریق آن حساب یا ۲۰ میلیون ریال، هر یک که بیشتر باشد جریمه پرداخت نمایند.
این اشخاص از اعمال معافیتهای مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیاتهای مستقیم در همان سال مالی برخودار نخواهند بود.
جریمه عدم اعلام گزارشات فروش واحد اقتصادی در سامانه مودیان
علاوه بر موارد فوق اگر به علت نقص فنی، بروز حادثه، عدم امکان پرداخت در شبکه الکترونیکی و یا تعطیلی موقت یا دائم کسب و کار، واحد اقتصادی نتواند گزارشهای فروش واحد مربوط به خود را در سامانه مودیان مالیات اعلام نماید، قانونگذار وظایفی برای ایشان در نظر گرفته که مکلف به انجام آن است.
در صورتی که نسبت به انجام وظایف مشخص شده به علت نواقص یاد شده اقدام نکند و گزارشهای فروش را در سامانه اعلام ننماید، معادل یک درصدمبلغ فروش گزارش نشده یا معادل ۱۰ میلیون ریال، هر یک که بیشتر باشد، مشمول جریمه قرار خواهد گرفت.
نتیجه گیری
یکی از منابع درآمدی دولت در تمامی کشورها مالیات است. اما در این خصوص به علت ضعف در قانون و اجرای قانون، اشخاص حقیقی و حقوقی فراوانی وجود دارند که نسبت به پرداخت مالیات اقدام نمیکنند و یا مالیاتی کمتر از میزان واقعی پرداخت میکنند. در همین راستا دولت برای اخذ مالیات واقعی اقدام به ایجاد سامانه مودیان مالیاتی نموده است. اما سامانه مودیان مالیاتی چیست؟