IFRS چیست؟ کاربرد و اهمیت استانداردهای گزارشگری مالی
پس از پیشرفته و بین المللی شدن شرکتهای بزرگ، باید یکسری قوانین و استانداردها مطابق با قوانین کشورها تنظیم و تدوین میشد. به عبارت دیگر باید استانداردهایی، روی کار میآمدند که یک زبان مشترک میان رویدادهای مالی داخلی و خارجی بودند. کمیته هیئت استانداردهای بین المللی، استانداردهای بین المللی IFRS را تدوین کرد. IFRS چیست؟
استاندارد IFRS چیست؟
IFRS مخفف واژهی International Financial Reporting Standard میباشد که اغلب آن را به معنای گزارشگری بین المللی میدانند. IFRS مجموعهای از استانداردهای حسابداری است، که توسط هیئت استانداردهای حسابداری بین المللی IASB تدوین شدهاند. دانستن این مفهوم بسیار مهم میباشد، زیرا از طریق آن میتوانید استانداردهای گزارشگری مالی را بشناسید و کاربرد آن را به راحتی شناسایی کنید. IASB یک هیئت مستقل و نهادی خصوصی برای تنظیم استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی است. این هیئت تحت بنیاد IFRS، استانداردها را تدوین و تصویب مینماید.
اهداف استانداردهای گزارشگری مالی بینالمللی (IFRS)
حالا که دانستیم IFRS چیست و چه کاربردی دارد بهتر است با اهداف آن نیز آشنا شویم. بنیاد استاندارد گزارشگری مالی بین المللی از سال 2001 تا کنون، 4 هدف را دنبال میکند و توانسته در مسیر درست اهداف قدم بردارد. اهداف استاندارد گزارشگری مالی بین المللی عبارتند از:
ایجاد صورتهای مالی با ویژگیهای کیفیت بالا، قابل فهم، قابل اجرا، قابل پذیرش و… از طرف هیئت تدوین استانداردها
- بهبود بخشیدن و به کار گیری دقیق استانداردهای یاد شده
- آگاهی از نیازهای گزارشگری مالی اقتصادهای نوظهور و سازمانهای کوچک و متوسط
- همگرا نمودن استانداردهای حسابداری ملی و IFRS به اتخاذ راهحلهای باکیفیت
استانداردهای بین المللی حسابداری
همانطور که گفتیم حسابداری 16 استاندارد بین المللی گزارشگری مالی را تا به امروز تصویب کرده است، اما با اضافه کردن 41 استاندارد توسط حسابداری بین المللی، استانداردهای تصویب شده به 57 استاندارد رسیده است.
تفاوت استانداردهای حسابداری با IFRS
در مقاله استانداردهای بینالمللی حسابداری، توضیحاتی در مورد تفاوت استانداردهای حسابداری با IFRS بیان شده است. البته ناگفته نماند که در مقاله استانداردهای بین المللی حسابداری بیان شده است که کاربرد مفاهیم نظری گزارشگری مالی، میان این دو استاندارد کاملا مشابه میباشد و تفاوتهای بسیار جزئی دارند. این تفاوتها عبارتند از:
- بخشهای موجود در صورتهای مالی
- در تعداد صورتهای مالی ارائه شده
تفاوت IFRS با GAAP
GAAP به مجموعهای از استانداردها گفته میشود، که چند سال اخیر در کشورهای صنعتی، مورد استفاده قرار گرفته و گفته شده است که یک سیستم مبتنی بر قانون است.
از این سیستم در ایالت متحده آمریکا استفاده میشود اما در مقابل GAAP، استاندارد IFRS وجود دارد که یک سیستم مبتنی بر استانداردها است که از این سیستم، در سطح بین المللی استفاده میشود.
تفاوت استاندارد IFRS با IAS
Ifrs در اکثر مواقع با استانداردهای بینالمللی حسابداری IAS اشتباه گرفته میشود، اما باید بدانید که IAS استانداردهای قدیمی حسابداری هستند که در سال 1973 توسط هیئت استانداردهای بین المللی تصویب شدند. اما تا زمانی مورد استفاده قرار گرفتند که IFRS به وجود آمد.
تفاوت این دو استاندارد، در تعداد استانداردهای تصویب شده است. استاندارد بین المللی گزارشگری مالی 17 استاندارد و استانداردهای بینالمللی حسابداری 41 استاندارد را تصویب کرده است. به خاطر تعداد استانداردهای تصویب شده، IFRS بر IAS مقدمتر است.
از IFRS در چه کشورهایی استفاده میشود؟
استانداردهای IFRS چیست و در چه کشورهایی مورد استفاده قرار میگیرند؟ به خوبی میدانیم که استانداردهای IFRS در شرکتهای دولتی و در 160 کشور جهان، استفاده میشود. کشورهایی که از استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی استفاده میکنند شامل: اروپا، کانادا، روسیه، کره جنوبی و آفریقای جنوبی است.
نتیجه گیری
IFRS مجموعهای از استانداردهای حسابداری است، که توسط هیئت استانداردهای حسابداری بین المللی IASB تدوین شدهاند. IASB یک هیئت مستقل و نهادی خصوصی برای تنظیم استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی است. این هیئت تحت بنیاد IFRS، استانداردها را تدوین و تصویب مینماید.
گزارشگری مالی به معنا و مفهوم صورتهای مالی است، که اطلاعات و دادههای یک دورهی خاص و مشخص شدهای را از عملیات و عملکرد شرکت ارائه میدهد. همچنین نسبت به جریانهای نقدی دوره مالی آتی، پیشبینیهایی را اعمال میکند.