سود ویژه و سود ناویژه شرکتها چیست؟ نحوه محاسبه
برای موفقیت هرچه بیشتر در شرکت ها حسابداران و مدیران کسب و کارها باید درصدد تنظیم کردن هزینههای شرکت و افزایش سودآوری و درآمد خود باشند. پس یکی از الزامات جهت موفقیت روزافزون شرکتها، فهمیدن مفهوم سود ویژه و سود ناویژه شرکتها است.
مفهوم سود ویژه و سود ناویژه شرکتها
سود ویژه و سود ناویژه شرکتها مفهومی است که در زمینههای تجاری و اقتصادی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در جهت برنامه ریزی دقیق برای کاهش هزینههای سرمایه گذاری و افزایش سود آوری توسط حسابداران خبره استفاده میشود.
سود ویژه چیست
سود ویژه یا سود خالص در شرکت، از کسر کردن هزینههای عملیاتی شرکت مثل هزینههای عمومی و اداری و هزینههای فروش شرکت از سود ناویژه یا ناخالص به دست می آید.
سود ناویژه چیست
سود ناویژه یا ناخالص در شرکت از کسر کردن بهای تمام شده ی کالای فروش رفته از فروش خالص یا درآمد شرکت به دست می آید.
تفاوت سود ویژه و سود ناویژه شرکت
در مورد سود ویژه و ناویژه میتوان گفت که در هر دو مورد قیمت تمام شده از درآمد حاصل از فروش کالا کم میشود، ولی در مورد تفاوت آنها باید بگوییم:
در محاسبه سود ویژه از درآمد حاصل از فروش کالا، علاوه بر قیمت تمام شده هزینههای مختلف اداری و تبلیغات و هزینههای فروش و مالیات و سایر هزینه ها هم کسر میشود.
تفاوت سود ویژه با سود خالص
در مورد تفاوت اصلی سود ویژه و سود خالص، میتوان عنوان کرد که سود ویژه میتواند بدون مدیریت و بدون برنامه ریزی برای شرکت اتفاق بیفتد و باعث افزایش سودآوری شرکت و افزایش سود خالص شود.
همچنین به دلایل مختلفی مثل تغییرات بازار میتواند اتفاق بیفتد، اما سود خالص را میتوان با مدیریت مناسب و برنامه ریزی و افزایش روشهای سودآوری در شرکت افزایش داد و با برنامه ریزی دقیق تحت کنترل مدیران تولید قرار بگیرد.
چگونگی محاسبه سود ویژه شرکت
در قسمت حسابداری هر شرکتی تعدادی صورت مالی مهم وجود دارد. یکی از این موارد صورت سود و زیان شرکت است که با استفاده از این صورت مالی میتوان سود یا زیان شرکت را در یک دوره مالی محاسبه کرد.
نحوه محاسبه سود ویژه
فرمول محاسبه و اجزا سود ویژه و سود ناویژه شرکتها به صورت زیر است:
سود ناویژه = درآمد حاصل از فروش کالا ــ قیمت تمام شده کالای فروش رفته
سود ویژه = سود ناویژه ــ هزینه های شرکت
درآمد یک شرکت در واقع دریافتی ناشی از فروش کالا و تولیدات یا خدمات برای یک شرکت به دست می آید.
نمونه از محاسبه سود ویژه
در ادامه به محاسبهی نمونهای از صورت سود و زیان و محاسبه سود ویژه یا سود خالص میپردازیم:
اطلاعات زیر در مورد موسسه زرین در تاریخ 99/12/29 به شرح زیر است:
موجودی کالای پایان دوره در تاریخ 99/12/29 به مقدار 11,500,000 ریال است، 60 درصد از هزینههای حقوق، اجاره، آب، برق جزء هزینههای عمومی و اداری و 40 درصد از آن جزء هزینههای فروش است.
انواع سود در شرکت ها کدامند؟
در شرکتها با توجه به فعالیتهای آنها انواع سودها در صورت مالی آنها وجود دارد که به شرح زیر است:
سود نا خالص
سود خالص
سود عملیاتی
نتیجه گیری
هر شرکت برای کسب موفقیت به دنبال حسابداران خبره است که بتواند سود و زیان را به صورت دقیق به دست آورد. حسابداران در زمینههای تجاری و اقتصادی با به دست آوردن سود ویژه و سود ناویژه شرکتها میتوانند با یک برنامه ریزی درست هزینه ها را کاهش دهند.