حسابرسی مالیاتی چیست؟ نکات حسابرسی مالیاتی
مالیات یک هزینه اجتماعی است که بابت استفاده از امکانات و منابع کشور طبق قانون باید پرداخت شود. هر شرکتی موظف است که برای پرداخت مالیات، اسناد مالی و دفاتر قانونی خود را جهت حسابرسی مالیاتی به بازرسان مالیاتی ارائه کند.
حسابرسی مالیاتی چیست؟
حسابرسی مالیاتی چیست؟ حسابرسی مالیاتی (Tax Audit) به بیان ساده فرآیند بررسی درستی اسناد و مدارک مالی و نظارت بر چگونگی رعایت مقررات مالیاتی است. در این حسابرسی، مالیات بر درآمد شرکتها و نحوه پرداخت آن مشخص میشود.
در اینجا لازم است به این نکته اشاره کنیم که مالیاتهای تعریف شده در قانون عبارتند از مالیات غیر مستقیم و مستقیم که هرکدام زیرمجموعههای خود را دارد:
انواع مالیات مستقیم:
مالیاتبردرآمد
مالیات بر دارایی
انواع مالیات غیرمستقیم:
مالیات بر صادرات و واردات
مالیات بر مصرف
مالیات بر ارزش افزوده
اهداف حسابرسی مالیاتی
اهداف حسابرسی مالیاتی چیست؟ پیشازاین گفتیم که مهمترین هدف حسابرسی مالیاتی مشخصکردن مالیاتبردرآمد شرکتها است. در این بخش بهصورت کلی اهداف حسابرسی مالیاتی را بیان میکنیم.
از جمله اهداف حسابرسی مالیاتی عبارتند از:
بررسی دفاتر قانونی و اسناد مالی بنگاهها
صحت سنجی اسناد مالی و نظارت بر نحوه رعایت قوانین و استانداردها
محاسبه و تنظیم گزارش حسابرسی مالیاتی و تعیین مهلت پرداخت مالیات
انواع حسابرس مالیاتی
حسابرس مالیاتی داخلی: گروهی از حسابرسان رسمی مالیاتی هستند که در شرکتهای دیگر برای انجام وظایف محوله از جمله حسابرسی و امور حسابداری مشغول به کار میشوند. حسابرسان مالیاتی داخلی وظیفه رفع اشتباه، شناسایی تقلب مالیاتی و عدم مدیریت صحیح مالی را دارند.
حسابرس مالیاتی خارجی: گروهی از حسابرسان مالیاتی بیطرف هستند که وظیفه ارائه فرمهای مالیاتی به مشتری و آموزش کارمندان در خصوص حسابرسی مالیاتی و رعایت قوانین را دارند.
حسابرس مالیاتی دولتی: این گروه از حسابرسان مالیاتی توسط اداره مالیات داخلی استخدام میشوند. آنها عملیات حسابرسی تصادفی را برای شرکتها و مخصوصاً کسانی که مظنون به فرار از مالیات و یا تقلب هستند، انجام میدهند.
مدارک مورد نیاز حسابرسی مالیاتی
و اما مدارک مورد نیاز حسابرسی مالیاتی چیست؟ در این بخش به فهرست مدارک مورد نیاز حسابرسی که در بررسی حسابرسی مالیاتی باید در اختیار حسابرس مالیاتی قرار بگیرد اشاره میکنیم.
مدارک مورد نیاز حسابرسی مالیاتی که در واقع چک لیست حسابرسی مالیاتی است شامل تمامی صورتهای مالی و دفاتر قانونی حسابداری، فهرست واردات و صادرات، مدارک مربوط به معاملات مشارکتی یا مضاربهای، قراردادهای خرید یا اجاره، کلیه اسناد حسابرسی، اسناد مربوط به حقوق و دستمزد و مالیات و … است.
نکات مهم حسابرسی مالیاتی
اگر صاحب کسبوکار کوچکی هستید حتماً این بخش را بخوانید. در این بخش به نکات مهم حسابرسی مالیاتی اشاره میکنیم.
برای آشنایی با چگونگی حسابرسی مالیاتی جهت رسیدگی به حسابهای خود، میتوانید از جزوات فیزیکی و الکترونیکی موجود که تألیف اساتید و دانشگاههای مختلف است استفاده کنید.
برای دانستن اینکه حسابرسی مالیاتی چیست بهراحتی میتوانید با جستجوی عنوان مقاله حسابرسی مالیاتی چیست در اینترنت به هرآنچه که نیاز دارید دست پیدا کنید. در این زمینه سایت فرداد اطلاعات زیادی در اختیار شما خواهد گذاشت.
اگر اطلاعات کافی داشته باشید اظهارنامه مالیاتی خود را با دقت بیشتری تکمیل میکنید.
حتی اگر مالک کسبوکارهای کوچک هستید میتوانید از افراد متخصص در مورد روند انجام حسابرسی مالیاتی کمک بگیرید. اما در مورد کسبوکارهای بزرگ موضوع متفاوت است، در این موارد امور حسابرسی و حسابداری باید به افراد متخصص واگذار شود.
موضوعات مربوط به شرایط اقتصادی و مالیات از مهمترین موضوعات مورد بحث در هر کسب وکار محسوب میشوند.
یکی دیگر از نکات مهم درباره حسابرسی مالیاتی این است که حسابرس مالیاتی متخصص از تمامی قوانین و تبصرههای مربوط اطلاع دارد و به پیچیدگی فرآیند حسابرسی آگاه است. پس بهتر است شرکتهای معتبر با شرکتهای حسابرسی مالیاتی که حسابرسان متخصص و باتجربه دارند کار کنند.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم هرآنچه که در مورد حسابرسی مالیاتی چیست؟ نیاز دارید را در اختیارتان بگذاریم. گفتیم که حسابرسی مالیاتی فرآیند رسیدگی به اسناد مالی و تعیین میزان پرداخت مالیات بر درآمد بر اساس دستورالعملهای مالیاتی است. گزارش حسابرسی مالیاتی ازروی دفاتر مالی و حسابداری شرکت نوشته و قبل از تحویل به سازمان امور مالیاتی، باید به تایید مدیر شرکت برسد.